Historie

Op nog geen vijfhonderd meter van waar tot 1972 de vrijwillige brandweer van het dorpje Osdorp uitrukte, staat sinds 2005 de Fanny Blankers-Koenkazerne, in het dagelijkse verkeer ook kazerne Osdorp genoemd. De kazerne zelf heeft maar een korte geschiedenis, maar de totstandkoming er van is een lange geweest.
Al bij de opening van de kazerne Pieter in 1972 werd een voorschot genomen op de nieuwe kazerne in Osdorp, die volgens het dekkingsplan hard nodig zou worden, omdat de stad zich in westelijke richting bleef uitbreiden. In 1979 werden de tekeningen van een gecombineerd politie-brandweercomplex aan Meer en Vaart gepresenteerd en verwacht werd dat in 1980 de eerste paal in de grond zou gaan. Er tekenden zich echter bezuinigingen af en het politiebureau kwam er wél, maar de brandweerkazerne werd op de lange baan geschoven. Na vele jaren gloorde er in 1997 weer enig perspectief. De locatie naast het politiebureau was inmiddels volgebouwd, zodat naar een andere plek moest worden gezocht. Die werd gevonden in de middenberm van de Troelstralaan naast het athletiekcomplex. De bouw was urgent, maar tot ieders verbazing verrees er een compleet asielzoekerscentrum op de voor de brandweer geplande plaats. Voorlopig kon de brandweer de ijskast weer in. Uiteindelijk kon in 2003 overeenstemming worden bereikt over een goede plaats voor de brandweer, waarbij men het geluk had dat het tuincentrum aan de Ookmeerweg hoek Troelstralaan niet kon blijven staan. Begin 2004 ging eindelijk echt de eerste paal de grond in en sinds maart 2005 heeft Osdorp dan eindelijk zijn eigen brandweerkazerne. De opening viel samen met de verplaatsing van Teunis en sluiting van Bernard aan het Haarlemmerplein, zodat Osdorp ook de eerste voor het westelijk havengebied werd. Bovendien is Osdorp nu de eerste kazerne voor de ongevalsbestrijding gevaarlijke stoffen.
In zijn korte bestaan heeft de kazerne al vooraan gestaan bij de grote brand bij Icova en de tankverzakking bij BP in 2005 en de brand in compostberg aan de Ankerweg en de cacaobrand aan de Nieuwe Hemweg in 2007.